babka z szafranem

Puszysta, wilgotna babka, przepis ciut inny niż na klasyczne baby. Idealna dla tych, którzy nie lubią suchych drożdżowych babek.  W sam raz na świąteczny stół. 






składniki:
 5 jajek
2,5 szklanki mąki ( w zależności od jej rodzaju, gdy ciasto będzie zbyt rzadkie, dodać jeszcze 2 łyżki)
1 1/4 szklanki cukru
1 szklanka oranżady
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta szafranu
lukier i orzechy siekane do dekoracji

Białka ubić z cukrem na pianę, dodać żółtka. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, mieszając łyżką dodawać olej i oranżadę. Na końcu dodać szafran i jeśli ktoś lubi, rodzynki. 

Piec ok 45 minut w 200*C.
Polukrować i udekorować.

1 komentarz: