japoniec

Ciasto makowe na bazie jabłek, z bakaliami, na cienkim biszkopcie. Makowiec wcale nie musi być suchy! Ten  dzięki jabłkom jest wilgotny i soczysty.Pycha!



Składniki na ciasto makowe:

30 dag maku
1 1/2 szklanki cukru
5 jajek
20 dag margaryny
60 dag jabłek 
8 łyżeczek grysiku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
bakalie- orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa

Mak sparzyć i zmielić dwa razy. Jajka ubić na parze z cukrem, dodać mak, roztopioną margarynę,  starte na grubych oczkach jabłka, mannę, proszek i bakalie. Wymieszać delikatnie i piec na papierze do pieczenia ok 30 minut w 170*C.

Biszkopt:

3 jajka
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wyrobić biszkopt, wylać na podpieczone ciasto, zapiekać razem jeszcze ok 15 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika odczekać 3 minuty, po czym wyłożyć ciasto z formy obracając do góry dnem, zdjąć papier, ostudzić. Polać polewą. 

Polewa  (przepis siostry Anastazji)

1/2 kostki margaryny
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny
5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany

Rozpuścić w wodzie żelatynę. Dodać wszystkie składniki oprócz śmietany i wolno podgrzewać aż do rozpuszczenia składników, mieszając. Nie dopuścić do zagotowania! Do lekko ciepłej polewy dodawać po łyżce śmietany i rozmieszać rózgą. 

Polewa z tego przepisu jest błyszcząca, nie zastyga na twardo i nie łamie się przy krojeniu. Z tej porcji wychodzi  jej dużo i starcza na 2 placki. Po zastygnięciu można ją ponownie podgrzać i rozpuścić. 
Ja polewałam jeszcze gorący placek, fajnie się rozprowadziła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz