piernikowy przekładaniec



Składniki na ciasto:  ( blaszka o wymiarach 23*23 cm)
  • 4 szklanki mąki
  • 250g  masła
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 łyzki kakao
  • przyprawa do piernika 
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
Mleko, kakao, margarynę, cukier zagotować i ostudzić. Dodac resztę składników, wymieszać. Wylac do formy wyłożonej papierem i upiec do suchego patyczka w 180*C. Po ostudzeniu przekroić na 3 części.

Krem grysikowy:
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1/2 kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyzka soku z cytryny
Mleko z cukrem zagotowac, dodać kaszę, gotowac aż zgestnieje i ostudzić. Małso utzreć na puch, dodawać po łyżce kaszy oraz sok z cytryny.

Galaretka:
  • 2 słoiczki dżemu wisniowego
  • 4 łyżki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody, wymieszac z dżemem.

Dodatkowo:
  • 2 kieliszki wisniówki
  • 1/2 tabliczki czekolady
  • garśc pokrojonych prażonych orzechów
Ciasto nasączyc wisniówka. Na jedną część wyłożyć tężejącą masę galaretkową, przykryc ciastem i wyłozyc mase grysikową. Przykryć trzecim blatem i polać stopioną czekoladą. Posypać orzechami. Przechowywać w lodówce. 

10 komentarzy:

  1. Przepysznie wygląda! Zapisuję przepis, zrobię przy najbliższej okazji. Pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. piernik to jedno z moich ulubionych ciast :) a taka jego wersja bardzo mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny ten przekładaniec, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy ciasto wychodzi pulchne czy zakalcowate. zastanawiam siE gdyż chce przygotowac to ciasto na święta a nie chciałabym byc niemile zaskoczona. z góry dziękuje za odpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto ma konsystencje murzynka, jest raczej pulchne. No chyba, że Ci wyjdzie zakalec, wtedy to inna sprawa..

      Usuń
    2. dziękuje jeszcze raz za odpowiedź.

      Usuń