ptysiowe ciasto czekoladowe


To ciasto to podwójna dawka kakao. Nie jest słodkie, a wręcz można powiedzieć, że gorzkawe przez jego ilość. Mi to całkowicie odpowiada, bo potrzebowałam energetycznego kopa. Mój mąż nie  był jednak zadowolony bo nie należy do zwolenników gorzkiej czekolady. Cóż...jego strata, więcej dla mnie:)

Składniki:   (blaszka 23*28cm)
ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 125 g margaryny
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
 Margarynę, kakao, wodę i mąkę zagotować, mieszając pałką, aż ciasto będzie jednolitą pulpą. Odstawić do wystygnięcia. Do zimnej masy wmiksować kolejno jajka. Podzielić ciasto na połowę, każdą rozsmarować na papierze do pieczenia i piec około 25 minut w 220*C.

krem:
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie czekoladowe
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki rumu
Mąki,kakao, cukier i budynie rozrobić w szklance mleka, resztę zagotować. Na gotujące się mleko wlać mieszankę i ugotować budyń. Przełożyć do miski, nakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć z budyniem, dodać rum, czekoladę i orzechy. Jeden blat ciasta posmarować kremem, przykryć drugim blatem ciasta, posypać cukrem pudrem, schłodzić.

5 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smakowicie ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smakowicie wygląda:) przepis zapisuję i na pewno zrobię go w domu. W sumie to może być taka wariacja na temat karpatki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. racja, ale z taką iloscia kakao i dodatkami smakuje całkiem inaczej. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tam lubię gorzką czekoladę, więc byłabym zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń