szybkie ciasto z owocami


Ciasto w sam raz do upieczenia "przy obiedzie". Robi się je szybko, nie trzeba wielu składników. W smaku i konsystencji jest jak ucierane, choć sposób wykonania znacznie szybszy i przyjemniejszy. Wychodzi dość wysokie, miękkie i nie jest suche. Można użyć dowolnych owoców, ja dałam borówkę amerykańską, rabarbar i banana. Przepis pochodzi z bloga Magiel Kuchenny.

Składniki:

  • 8 jajek
  •  1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  •  3 szklanki mąki
  • 1  mały proszek do pieczenia (dałam 2 łyżeczki)
  • owoce
Jajka zmiksować z cukrem do białości, dodać mąkę z proszkiem i olej. miksować na gładko. Wylać do blaszki (użyłam 24*24 cm), ułożyć owoce. Piec w 175*C do suchego patyczka (niecałą godzinę). 

4 komentarze:

  1. A gdyby dodać nie 8 a 4 jajka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wtedy będziesz miała 4 jaja do przodu, a jak dasz tylko 2 jaja to 6 do przodu a jak nie dasz wcale jaj to masz 8 do przodu -warto

      Usuń