kurczak słodko-ostry




Najlepszy kurczak jakiego dotąd zrobiłam. Słodko-ostry, przez noc marynowany w aromatycznej pekli a potem upieczony w piekarniku. Najpierw w rękawie, a poźniej zapieczony na złoto. Pycha.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka po węgiersku Kamis
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • chili
Udka przekroić oddzielając pałki. Dobrze oczyścić. Pozostałe składniki wymieszać z misce i do tak przygotowanej marynaty włożyć mięso, dobrze je nacierając. Miskę zawinąć w folię spożywczą i umieścić na dobę w lodówce. Następnie przełożyć mięso do rękawa do pieczenia i piec w piekarniku około godziny w 200*C. Po tym czasie rękaw rozciąć i zapiec mięso przez 20 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz