ciasto kakaowe w czekoladzie


Ciasto z przepisu mojej mamy. Jest tak pyszne, że piekłam je już drugi raz w ciągu tygodnia.  Wilgotne, mocno kakaowe, z wyczuwalną nutą cytryny. Długo zachowuje świeżość i dobrze się kroi.

*porcja na dużą keksówkę 31 cm
Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 400 g masła
  • skórka i sok z 2 cytryn
  • 4 łyżki kakao
  • 5-6 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki mleka do polewy
  • 2 kostki białej czekolady
  • kandyzowane wiśnie do dekoracji
Masło utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodać sol i dokładać po jednym jajku. Nie przerywając ucierania dodać sok i skórkę z cytryny, mąkę przesianą z proszkiem i mleko. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać kakao. Foremkę wyłożyć papierem i wylać białe ciasto a na wierzch ciemne. Piec około 60-70 minut w 180*C. Upieczone ciasto odwrócić do góry dnem i zdjąć pergamin. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać ciasto. Białą czekoladę zetrzeć na tarce i posypać zanim polewa zastygnie. udekorować wiśniami i listkami melisy. 

 Najlepiej się kroi na drugi dzień po upieczeniu. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz