tort czekoladowy z ananasem



Ten torcik zrobiłam na urodziny mojego męża. Kakaowy biszkopt, czekoladowy krem i soczyste ananasy. Wszystko tworzy smaczną ale dość kaloryczną całość. Przeważnie robię lekkie torty ale raz w roku można zaszaleć:)

*przepis autorski


*tortownica 21 cm
Składniki:
 na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 żółtka
  • 250 g masła
  • łyżka kakao
  • 2 łyżki wódki
  • puszka ananasa 
na dekorację:
  • część kremu
  • wiśnie kandyzowane
  • czekolada w płatkach
  • ananas
  • listki melisy
dodatkowo:
  • 1/2 szklanki wystudzonej kawy rozpuszczalnej do nasączenia biszkoptu



Z podanych składników upiec biszkopt w 175*C, około 30 minut. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. 
Śmietankę wlać do rondelka, wrzucić połamane czekolady i podgrzewać mieszając aż się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić na minimum kilka godzin do lodówki. Miękkie masło utrzeć z żółtkami i kakao. Ucierając powoli dodawać po trochę masy czekoladowej. na końcu dodać wódkę. Ananasa pokroić na mniejsze kawałki, kilka odłożyć do dekoracji. Na paterze ułożyć jeden blat ciasta, zapiąć obręczą od tortownicy. Naponczować kawą. Wyłożyć 1/3 kremu i wetknąć w  niego połowę ananasa. Przykryć drugim blatem biszkopta i naponczować. Rozłożyć krem i ananas jak poprzednio. Przykryć trzecim krążkiem. Obsmarować pozostałym kremem a na wierzch wycisnąć szprycą rozetki. Boki i wierzch posypać czekoladą w płatkach. Udekorować owocami i listkami melisy. 

Uwaga:
Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekładaniem. Masę ze śmietanki i czekolady także najlepiej zrobic dzień wcześniej i odstawić na noc, aby stężała. 


5 komentarzy:

  1. czekolada z ananasem....to może byc ciekawe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny ten tort ! Wszystkiego najlepszego dla męża :)
    P. S. Czy mogłabyś powtórzyć konkursowy komentarz u mnie na blogu ? Przez pomyłkę wylądował w spamie i został usunięty. Przepraszam bardzo za kłopot !
    Grażyna

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasta w pani wykonaniu wyglądaja cudnie,aż pachną przez ekran:)
    oby i ja tak umiała!
    czuć pasję:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś wpadłam przypadkowo na Twój blog kulinarny...jestem pod wrazeniem-sama uwielbiam piec,gotować,robić przetwory...na pewno bedę tu zaglądać bardzo często ! a dzisiaj robie tort czekoladowy z ananasem....mam nadzieję,że mi wyjdzie :) pozdrawiam serdecznie Ania z okolic Żywca

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo cieszę się że zagląda tu ktoś z okolicy😊 tort na pewno się uda, powodzenia i pozdrawiam 😄

    OdpowiedzUsuń