ciasto orzechowe z truskawkami i bezą


Dziś mam dla Was ciasto z przepiśnika mojej mamy. Wilgotne ciasto orzechowe i soczyste truskawki przykryte bezą. Z góry chrupiącą a w środku delikatną i mięciutką. Łatwe do zrobienia, warto się na nie skusić w sezonie truskawkowym. 

*blaszka 25*34 cm
Składniki:
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • 100 g zmielonych orzechów
  • 200 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g truskawek + 2 łyżki mąki
na bezę:
  • 6 białek pozostałych z ciasta
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
Masło utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać po żółtku i jajko. Mąkę przesiać, wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z masą jajeczną. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki odszypułkować, umyć, osuszyć i obtoczyć w mące. Ułożyć na cieście. Piec około 40 minut w 180*C. Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć na ciasto. Piec jeszcze około 20 minut w 150*C. 







4 komentarze: