melba dyniowa




Melba to jedno z ulubionych ciast z zeszytu mamy. Tym razem biszkopt zastąpiłam ciastem dyniowym (przepis stąd). Krem z sera robionego na bazie jajek i śmietany jest delikatny i tak dobry, że nie da się tego opisać- musicie spróbować. Całość elegancka, wysoka jak tort. Na pewno Wam zasmakuje. 
*tortownica 21 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 250 g musu z dyni
  • 3 jajka
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
  • 1 litr mleka
  • 500 g kwaśnej śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka masła
dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 3 łyżki cukru pudru
Aby uzyskać mus z dyni należy wydrążoną dynię razem ze skórką (ilość większą niż potrzebujemy musu) upiec w piekarniku w 200*C przez około pół godziny. Odciąć skórkę a miąższ zmiksować. 

Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać mus z dyni i wystudzić (pół szklanki odłożyć na polewę). Do masy wbić żółtka, zmiksować i dodać przesianą, wymieszaną z proszkiem mąkę. Wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do masy. Przełożyć do tortownicy i piec około 4 5 minut w 180*C. Wystudzić i przekroić na dwa krążki. 

Śmietanę wymieszać z jajkami i wlać na gotujące się mleko. Gotować powoli przez kilka minut, aż ser oddzieli się od serwatki. Przełożyć na sito i wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie dodawać po łyżce sera. Brzoskwinie odsączyć z syropu. Syrop przelać do rondelka i zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę, dobrze wymieszać i odstawić aż zacznie tężeć. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Spód ciasta umieścić na paterze i zapiąć obręcz tortownicy. Rozsmarować połowę kremu i wyłożyć brzoskwinie. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do całkowitego stężenia. Rozsmarować resztę kremu i przykryć ciastem. Odłożoną masę dyniową wymieszać z cukrem pudrem i polać ciasto. Kroić najlepiej następnego dnia po zrobieniu. 








4 komentarze:

  1. Łał! Jestem już po śniadaniu ale kiedy widzę co przygotowałaś momentalnie głodnieję...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jazjadłam kawałek na śniadanie. U mnie to już tradycja, że w niedziele na śniadanie jem ciasto:)

      Usuń
  2. Tyle apetycznych warstw - fotografia ciasta robi wrażenie-Chociaż nie tylko fotografia-tylko smak ciasta-

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystko, co z dynią :) Bajecznie wygląda to ciacho - takie wysokie i eleganckie :)

    OdpowiedzUsuń