pikantne żeberka z rękawa



Porządny kawał pikantnego mięcha to idealne danie dla faceta. Mój bardzo lubi żeberka.

Składniki:

  • 1 kg żeberek kątów
  • 2 cebule
  • 3 gałązki selera
  • nać cebuli
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 1 łyżeczka soli zmiękczającej mięsa
  • pieprz
  • kolendra
  • ostra i słodka papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
Mięso opłukać i pokroić na porcje. Przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól zmiękczającą wymieszać z olejem i natrzeć mięso. Odstawić na dwie godziny do lodówki. Cebulę pokroić w krążki. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem, obłożyć liśćmi selera, nacią i cebulą. Piec w zamkniętym naczyniu około 90 minut w 200*C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz