wiejski kociołek z klopsikami



Gulasz warzywny z klopsikami to pożywne danie. Podane z ziemniakami wystarczy za cały obiad. Latem przygotowuję go z warzyw z własnego ogródka. Doskonały sposób na rozgrzewający obiad na nadchodzące jesienne chłody.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 żółta cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka oleju
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawić. Uformować kulki. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, marchewkę w plasterki. Warzywa wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smażyć chwilę. Podlać szklanką wody, dodać ziele i liście laurowe, dusić pod przykryciem. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodać klopsiki i kukurydzę oraz przecier pomidorowy. Dusić około 10 minut, po czym przyprawić i dodać śmietanę. Podawać z ziemniakami lub kaszą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz