królik w sosie kurkowym


Mięso z króika to jedno ze zdrowszych mięs. Jest bardzo chude i delikatne, dlatego świetnie kompmuje się z kurkami i śmietanowym sosem.

Składniki:

  • 6 nóżek z królika
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 300 g kurek
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • cebula
  • 2 łodygi kopru
  • 2-3 liście selera
  • sól, pieprz
  • ostra i słodka papryka
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego 
  • kolendra
  • smalec
  • 2 łyżki oleju
Trzy ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z przyprawami i olejem. Natrzeć mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin. Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć na smalcu. Wrzucić mięso, podsmażyć z obu stron na złoto. Dodac seler, koper, ziele angielskie i liście laurowe. Zalać szklanką wody i dusić około półtorej godziny na małym ogniu. Kurki oczyścić, usmażyć na maśle. Przyprawić, dodac natkę i śmietanę. Odparować i polać królika. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz