szarlotka ze skórką pomarańczową


 Ta szarlotka dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej i dużej ilości cynamonu jest bardzo aromatyczna i ma nieco egzotyczny posmak. Czasem wystarczy dodać jeden mały składnik, żeby nadać ciastu nowy smak. Tak było w tym przypadku, mi osobiście taka wersja bardzo smakowała. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 6 żółtek
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
  • 1,5 kg jabłek
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
na piankę:
  • 6 białek pozostałych z ciasta
  • 1 szklanka cukru
Składniki ciasta szybko zagnieść, podzielić na dwie nierówne części. Większą część wyłożyć na dnie blaszki, mniejszą wstawić do lodówki. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem i cynamonem i wymieszać ze skórką pomarańczową. Jabłka wyłożyć na ciasto. Białka ubić z cukrem na pianę. Wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec około 40 minut w 180*C. 

2 komentarze:

  1. Szarlotka podkręcona nutką pomarańczy musi smakować obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na szarlotkę :D
    PensjonatGaborek

    OdpowiedzUsuń