sernik powidlak na herbatnikach


Sernik ten jest szybki do zrobienia, bo zamiast klasycznego spodu używamy herbatników. Smak wzbogaca dodatek powideł śliwkowych i dużej ilości skórki pomarańczowej.

*foremka 24*24 cm
Składniki:
  • duża paczka herbatników
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 700 g sera z kostki
  • 6 żółtek
  • 180 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 torebka budyniu waniliowego
na polewę:
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki wrzątku
  • kolorowa posypka cukrowa
Ser zmielić w maszynce od mięsa minimum dwukrotnie. Masło utrzeć z cukrem na puch, następnie nadal ucierając dodawać po żółtku. Dodawać po łyżce sera i proszek budyniowy. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć herbatniki i posmarować je powidłami. Wylać masę serową i piec około godziny w 170*C. Wystudzić. Składniki polewy zagotować i cały czas mieszając wystudzić (polewa zacznie gęstnieć kiedy będzie zimna). Wystudzony sernik polać polewą i posypać posypka cukrową.



4 komentarze:

  1. świetny sernik, przełamany powidłami, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powidlak na cherbatnikach proszę mi powiedziec co z pianą z białek nie daje się

    OdpowiedzUsuń