sernik kokosowy Siostry Anastazji


Kolejny dowód na to, że ciasta Siostry Anastazji zawsze się udają. Kremowy sernik z chrupiącą kokosową bezą jest pyszny i na pewno częściej będzie gościł na naszym stole. 

*blaszka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka smalcu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
 na masę serową:
  • 1 kg sera w kostce
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • przyprawa do sernika
  • 1 budyń waniliowy
 na bezę kokosową:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 białek
  • 200 g kokosu
  • szczypta soli
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnice, dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Owinąć je w folię i wstawić do lodówki na godzinę. 
Ser zmielić minimum dwukrotnie. Dodać resztę składników i zmiksować krótko na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować, wylepić nim dno blaszki i podpiec w 180*C przez około 15 minut. Następnie wyłożyć masę serową i piec około 45-50 minut w 170*C. Białka ubić z solą i cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać kokos. Wyłożyć na piekący się sernik i piec jeszcze około 15-20 minut. Wystudzić w uchylonym piekarnika a następnie w lodówce minimum kilka godzin. 

9 komentarzy:

  1. Czy smalec można zastąpić masłem?

    OdpowiedzUsuń
  2. A ile tej przyprawy do sernika?

    OdpowiedzUsuń
  3. Masa serowa wyszła mi wodnista, czy tak ma być?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie:Jaki to ma być budyń chodzi o gramaturę i czy z cukrem czy nie???To chyba istotne dla przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. budyń o wadze 40g, bez cukru. Czyli standardowe opakowanie

      Usuń
  5. Można dać gotowy serek z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń