pieczeń z drobiem i cebulką



Takie domowe pieczone mięsko jest smaczne na ciepło i na zimno, wtedy lepiej się kroi.Doskonale smakuje na kanapce z kilkoma warzywnymi dodatkami. Mistrzynią takich pieczeni jest moja mama, która robi je zawsze "na oko" a wychodzą jej wspaniałe. Zresztą wszystko, co zrobione w domu jest smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze. W kolejnym poście pokaże Wam też do czego wykorzystałam taką pieczeń. 

*keksówka 21 cm
Składniki:
  • kilogram mięsa mielonego z łopatki
  • duża pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 duża cebula lub dwie mniejsze
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól (około łyżeczki lub więcej jak ktoś lubi bardziej słone)
  • słodka i ostra papryka
  • tłuczona kolendra
  • 2 łyżki oleju
Cebulę posiekać i usmażyć na łyżce oleju. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Mięso mielone umieścić w misce. Wbić jajka, dodać bułkę, rozdrobniony czosnek,, cebulkę przyprawy i sól. Wszystko razem wyrobić. Foremkę wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.  Przełożyć mniejszą połowę mięsa. Na środku ułożyć pierś pokrojoną w kawałki i przykryć resztą masy mięsnej. Wstawić do piekarnika i piec około godziny w 190*C. Jeśli wytopi się tłuszczyk, można nim polewać mięso podczas pieczenia. 


1 komentarz: