kukułka


Ostatnio widząc w sklepie Kukułki przypomniałam sobie, że ładnych parę lat nie robiłam tego ciasta i że nie ma go na blogu. Jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu to koniecznie musicie je upiec, bo ma wspaniały i niepowtarzalny smak. Bardzo dobrze się nada aby podać je na uroczystościach rodzinnych, bo jest eleganckie w przekroju i na pewno będzie smakowało. 

*foremka 24*24 cm
Składniki:
na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
na krem kukułkowy:
  • 500 ml śmietanki kremówki 
  • 200 g cukierków kukułek
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka
na warstwę czekoladową:
  • 200 g czekolady deserowej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 250 g biszkoptów
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka wrzątku
  • 4 kieliszki wódki
dodatkowo:
Biszkopt: Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno i nadal ubijając dodawać cukier a nastepnie po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać mieszankę z mąką i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem i piec około 40 minut w 180*C. Po wystudzeniu (najlepiej upiec dzień wcześniej) przekroić na dwa blaty.
Dolny blat nasączyć połową wystudzonej kawy. 
Warstwa czekoladowa: Biszkopty połamać. Kawę zaparzyć wrzątkiem i trochę przestudzić. Czekolady połamać i umieścić w misce, zalać gorącą ale nie wrzącą kawą i rozpuścić. Dodać biszkopty i wódkę, odstawić na chwilę aby ciastka wpiły masę czekoladową. 
Krem kukułkowy: Mleko zagotować, wrzucić cukierki i odstawić na chwilę. Następnie zmiksować za pomocą blendera lub końcówki do kruszenia lodu. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać zmiksowane cukierki i żelatynę. Krem podzielić na połowę. 
Składanie ciasta:
Na dolny biszkopt wyłożyć połowę kremu kukułkowego i rozsmarować. Na to delikatnie wyłożyć masę z biszkoptami i pozostały krem. Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć go pozostałą kawą. Czekoladę połamać, wlać do niej mleko i rozpuścić nad parą. Polać ciasto i posypać wiórkami z białej czekolady. 


9 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie, tylko chęci do zrobienia brakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kukułki!
    Zjadłabym kawałek takiego ciacha... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe, zdecydowanie polecam, pyszne !!! - szczególnie warstwa z czekoladą, warte "grzeszku" ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozumiem, ze przy biszkopcie najpierw ubijamy bialka z cukrem? Cukier zostal pominiety w przepisie

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam.Na blache 24x34cm. trzeba podwoic skladniki?

    OdpowiedzUsuń