młoda kapusta z pomarańczą -surówka


Młodą kapustę uwielbiamy pod każdą postacią, choć najczęściej występuje u nas duszona z mlekiem. Do dzisiejszego obiadu połączyłam ją z pomarańczą i koperkiem. Takie połączenie smaków jest świetne- pomarańcza nadaje świeżości i soczystości. Wpisuję tą surówkę do naszego stałego menu. 

Składniki:
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 duża pomarańcza
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz
  • łyżka dobrego majonezu
Kapustę zeszatkować, nasolić (nie za dużo) i odstawić na kwadrans. Następnie odcisnąć z soku. Pomarańczę obrać ze skórki, wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Koperek posiekać. Kapustę doprawić pieprzem i majonezem, dodać koperek i wymieszać. Na końcu dodać kawałki pomarańczy.

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Zdrowo i oryginalnie.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń