domowy kopiec kreta


Kiedyś było to bardzo popularne ciasto a to za sprawą gotowca jeden z popularnych firm, która wypuściła go na rynek. Mojej rodzince ostatnio przypomniało się to ciasto więc postanowiłam je zrobić od podstaw, bo zupełnie nie rozumiem po co potrzebny tu proszek pełen chemii. Ciasto jest wręcz banalne do przygotowania, ja ułatwiłam sobie jeszcze pracę używając silikonowej tortownicy, do której biszkopt nie przywarł. Taką tortownicę możecie kupić niedrogo w sklepie StrefaUlubiona, tutaj: klik . Na pewno przyda Wam się nie raz. 

*foremka o średnicy 26 cm
Składniki:

  • 4 jajka 
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na nadzienie:
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie śmietan-fixu
  • 50 g dowolnej ciemnej czekolady 
  • 3 banany
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie żółtka. Masę ubić na gęsto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownicy (silikonowej nie trzeba smarować) i piec w 175*C przez około 30 minut. Wystudzić (najlepiej przez noc). Biszkopt przekroić na połowę, dolną część ułożyć na talerzu a górną pokruszyć drobno. Banany obrać i ułożyć na spodzie biszkopta. czekoladę drobno posiekać. Śmietankę ubić na sztywno z usztywniaczem i wmieszać do niej czekoladę, wyłożyć na banany formując kopiec. Wierzch obsypać pokruszonym biszkoptem lekko dociskając. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz