ciasto makowe z wiśniami i śliwkami



W sadach i na bazarkach królują owoce, grzech więc nie wykorzystać och do ciast. Latem najbardziej lubimy proste wypieki z dodatkiem soczystych owoców i takie ciasta właśnie najczęściej piekę, kiedy jest gorąco. Ciasto makowe choć proste było tak smaczne, że zanim zdążyło wystygnąć to połowa blaszki była już zjedzona. 

A jako dodatek do ciasta czy deseru polecam Monte Santi- wspaniałe wino o świeżym, owocowym bukiecie. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:

  • 250 g masy makowej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • skórka z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:

  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni
  • 1 szklanka wypestkowanych śliwek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
Uwaga: jeśli nie mamy masy makowej to wystarczy ugotować mak. W tym celu 180 g maku zalać wodą na tyle, żeby przykryła mak o centymetr i posłodzić 3 łyżkami cukru. Gotować kilka minut aż mak wciągnie wodę. Następnie zmielić lub rozdrobnić blenderem. Wystudzić. 

Miękkie masło utrzeć z cukrem na pulchną masę. Następnie dodawać po jednym jajku. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Powoli miksując dodawać po łyżce masy makowej. Gotowe ciasto wyłożyć do foremki wyścielonej pergaminem. Na cieście ułożyć śliwki i wiśnie. Pozostałe masło, mąkę i cukier zagnieść na kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta. piec w 180*C około 45 minut. 


1 komentarz: