tiramisu na biszkoptach



Tiramisu zna każdy ale ile kucharek tyle sposobów jego przygotowania. Ja też robiłam je już w różnej formie, najczęściej jako tort lub deser w pucharku a tym razem podałam w formie porcji biszkoptów przełożonych kremem. Dla każdego na osobnym talerzyku. Porcje wyszły dość duże ale można zrobić z mniejszej ilości biszkoptów lub tylko ich dwóch warstw. 

Składniki:

  • 2  paczki podłużnych biszkoptów
  • 500 g mascarpone
  • 300 ml kremówki
  • 125 ml amaretto
  • 125 ml kawy 
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżka kakao
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem a następnie zmiksować z i mascarpone. Kawę wymieszać z amaretto, nasączać nią biszkopty i przekładać kremem. Warstwę biszkoptów posypywać kakao. Najlepiej smakuje, jak troszkę się przegryzie, po kilku godzinach od zrobienia. 

1 komentarz:

  1. Moja mama też zawsze robi na biszkoptach i takie uwielbiam :) Twoje wygląda cudnie z tymi borówkami :)

    OdpowiedzUsuń