ciastka francuskie z brzoskwiniami



Ciasto francuskie to najlepszy sposób na szybki deser, dlatego zawsze mam zapas w lodówce lub zamrażalniku. Można w nie zawinąć ser, budyń i większość owoców. 
A kiedy w Waszych drzwiach niespodziewanie staną goście to możecie wtedy przygotować im właśnie takie koperty. Będą gotowe raz-dwa!

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duże jabłko
  • 2 brzoskwinie
  • banan
  • mały kubeczek gęstego serka homogenizowanego 
  • jajko
  • cynamon
Owoce obrać i pokroić w plasterki o grubości około centymetra.  Ciasto rozwinąć i pokroić na 8 prostokątów, na połowie każdego kawałka wyciąć literatką otwór. Na każdy kawałek po drugiej stronie nałożyć łyżkę serka, po kawałku owoców i posypać cynamonem. Złożyć na pół przykrywając stroną z otworem i skleić rogi.  i posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, piec około 25 minut aż będą złote. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz