całuski kokosowe z konfiturą malinową


Kruche ciasteczko jest dobre na każdą okazję, nawet do zwykłej herbatki w ciągu tygodnia. Sklepowe ciastka może i są smaczne ale ich składu lepiej nie czytać. Dlatego preferuję domowe ciasteczka, bo są i smaczniejsze i zdrowsze. Te zrobiłam z kokosem a przełożyłam je konfitura malinową. W pierwszy dzień po upieczeniu były chrupiące ale już drugiego dnia rozpływały się w ustach. Same znikały z patery:)

Składniki:
na ciasto:
  • 350 g mąki
  • 230 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 50 g drobnych wiórków kokosowych
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • słoiczek konfitury z malin Stovit
  • duża łyżka galaretki malinowej sypkiej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki wódki lub wrzątku
  • 2-3 łyżki drobnych wiórek kokosowych
  Składniki ciasta szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć ją w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na dobrze podsypanym maka blacie. Kieliszkiem wycinać krążki i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 7 minut. Wystudzić. 
Galaretkę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku i wymieszać z konfiturą. Kiedy zacznie tężeć smarować ciasteczka i sklejać po dwa. Cukier puder ukręcić z wódką i smarować wierzchy ciastek, posypać kokosem. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.

1 komentarz: