krucho-drożdżowy zawijaniec z makiem



Bez takiego makowca nie wyobrażamy sobie Świąt. Klasyczny smak masy makowej wzbogaciłam dużą ilością rodzynek namoczonych wcześniej w rumie. Oprócz tych dodatków, których ja użyłam można dodać także swoje inne ulubione bakalie. Ten zawijaniec dobrze przechowywany długo  jest  świeży, ale gwarantuję, że szybko zniknie. Nasz został zjedzony jeszcze ciepły

Składniki:
na ciasto:
  • 500 g mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 125 g masła 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 50 g smalcu
  • 35 g drożdży
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • szczypta soli
 na nadzienie:
  • 250 g maku
  • 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w rumie
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  •  3 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
na lukier:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki rumu
  •  łyżeczka maku 
Mak sparzyć wrzątkiem i trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać do maku wszystkie pozostałe składniki masy i całość razem zagotować mieszając a następnie wystudzić. Składniki ciasta zagnieść i odstawić na kwadrans. Rozwałkować na blacie podsypanym lekko mąką.  Wyłożyć nadzienie i zwinąć roladę. Przenieść ją na papier i owinąć całą papierem zostawiając około 2 centymetry luzu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 45 minut. Po upieczeniu wyjąc od razu z papieru i wystudzić. Rum wymieszać z cukrem pudrem i posmarować ciasto, posypać makiem. 



17 komentarzy:

  1. Mmm, już wiem z jakiego przepisu zrobię ciasto na święta :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy z drożdży trzeba zrobić jakiś zaczyn, czy po prostu wkruszyć i zagnieść wszystko naraz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zagnieśc wszystko na az. To ciasto krucho-drożdżowe a rozczyn robimy do typowo drożdzowego.

      Usuń
  3. Dziękuję serdecznie za szybką odpowiedź. Świetny blog:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czym moglabym zastapic smalec?

    OdpowiedzUsuń
  5. Co zrobić żeby nie odeszła skórka od masy makowej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można w tym celu do masy makowej dodać odrobinę drożdży ale w tym przypadku raczej nei jest to konieczne. Skórka odchodzi bardziej przy cieście drożdżowym, które mocniej wyrasta.

      Usuń
    2. ZAWINAC W PAPIER..WTEDY CIASTO ROSNIE W ZDŁUZ I SKÓRKA NIE ODCHODZI

      Usuń
  6. Ile z tych składników wyjdzie makowcy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zależy jak duże zrobisz. Dwa mniejsze lub jeden dośc duży.

      Usuń
  7. Pieczenie z termoobiegiem czy bez? tylko góra-dół.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile dać suchych drożdży?

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam czy do nadzienia można dodać gotową masę makową z puszki? Czy trzeba do niej dodawać jakieś składniki czy już nie?

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak duża blaszka

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam czy trzeba koniecznie dodać smalec? Jeśli nie to czym go zastąpić?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń