niedziela, 18 czerwca 2017

sernik z różowym moro



Pochmurną pogodę przeganiam kolorowym optymistycznym sernikiem. Jego  konsystencja była tak lekka, że rodzinka myślała, że to sernik bez pieczenia. Serniki na biszkoptach to moje ulubione, bo nie trzeba zagniatać ciasta.
*foremka 25*34 cm
Składniki:

  • paczka podłużnych biszkoptów
  • 1 kg sera na sernik (z wiaderka)
  • 500 g twarogu w kostce
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • łyżka kakao
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • kolorowa posypka cukrowa
  • szczypta różowego barwnika
Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem, na dnie ułożyć biszkopty.
 Twaróg zmielić w maszynce (lub   zblenderować a żeby było łatwiej można wymieszać z serem z wiaderka). Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na gęstą, jasną masę. Nadal ucierając dodawać po trochę sera. Wsypać budynie i wlać olej. Masę serową podzielić na trzy części: do jednej dodać barwnik, do drugiej kakao a trzecią zostawić bez dodatku.  Białka ubić na pianę i podzielić ją na trzy części. Do każdej części masy serowej dodać część piany z białek i delikatnie wymieszać. Kłaść łyżką masy serowe na przemian na biszkoptach w foremce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku. 
Kiedy sernik wystygnie ( a najlepiej na drugi dzień) przygotować piankę. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z galaretką. Wylać na sernik i wyrównać. Wierzch udekorować posypką cukrową. Wstawić do lodówki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up