mini mazurki kokosowe



Mazurek to trochę niedoceniane ciasto Wielkanocne. Może dlatego że nie jest wysokie i zbyt podzielne i pewnie temu ustępuje miejsca dostojnym babom. A zgodnie z tradycją mazurek powinien być bardzo strojny i być ozdoba Wielkanocnego stołu. A co za tym idzie powinien być bardzo słodki i udekorowany mnóstwem bakalii. Ja mazurki piekę dopiero od kilku lat i co roku staram się wymyślić jakiś nowy. Dlatego dziś przedstawiam mini mazurki z masa kokosową z odrobiną %, bez bakalii i nieprzesłodzone. Więc totalnie nietradycyjnie ale bardzo pysznie. 

Składniki na 4 małe mazurki:
na ciasto:
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
 na nadzienie:
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% 
  • 80 g kokosu 
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 3-4 łyżki likieru kokosowego lub śmietankowego
dodatkowo:
  • 4 kostki czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • kolorowe żelki
  • listki mięty
  •  
Składniki ciasta szybko zagnieść. Foremki do tartaletek wysmarować masłem i wylepić ciastem.  Dno nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na godzinę Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż się zarumienią, czyli około kwadransa. Wystudzić. 

Mleko podgrzać, wrzucić czekoladę i rozpuścić. Wysmarować nią środek mazurków, odstawić do zastygnięcia. 

Kremówkę wlać do rondelka, wsypać kokos i cukier. Gotować kilka minut na małym ogniu aż wiórki całkowicie wciągną śmietankę. Wystudzić i wymieszać z likierem. Nałożyć na mazurki, wierzch wygładzić. Udekorować żelkami i listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz