jabłecznik z amaretti



Po świętach czas na coś innego niż babki i serniki. Dlatego przybywam z nowym przepisem na jabłecznik. A raczej przekładaniec z jabłkami, bo to ciasto warstwowe. Bardzo lubimy jabłka w galaretce a teraz dodałam jeszcze do nich oryginalny smak ciasteczek amaretti i klasycznego murzynka. Wyszło nietuzinkowo, na pewno oryginalnie i bardzo smacznie. Spróbujcie, teraz amaretti można kupić w każdym spożywczaku.

*foremka 23*23 cm
Składniki:
na ciasto murzynkowe:
  • 4 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek wody
na masę jabłkową:
  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki agrestowe
na masę amaretti:
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 1 szklanka ciasteczek amaretti
dodatkowo:
  • 2-3 łyżki rozpuszczonej czekolady lub domowej polewy 

Masło, kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej piany wmiksować żółtka. 
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników.
 Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta. 
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 180*C. Wystudzić i przekroić n dwa blaty. 

Jabłka pokroić w grube plasterki. Zalać dwiema szklankami wody i gotować chwilę aż zmiękną. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki, rozmieszać. Odstawić do momentu aż zacznie tężeć. Gęstniejącą masą przełożyć blaty murzynka. 

Budyń i mąkę wymieszać z cukrem i połową mleka. Ugotować na pozostałym mleku i wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Ciasteczka pokruszyć i połowę wmieszać do masy. Masę rozsmarować na cieście. Wierzch popisać polewą i posypać pokruszonymi ciastkami. 

Przechowywać w lodówce. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz