sernik piegusek (na murzynku)


Miało być "byle jakie" ciasto żeby tylko zużyć zalegający ser a wyszło z tego jak to powiedziała córcia "ciasta przepyszniaste najlepsze na świecie". I ja też prawie się z tym zgodzę.
Piegowaty sernik na cieście murzynkowym ( a dokładnie pod, bo w czasie pieczenia zamieniły się miejscami), moja ulubiona domowa polewa a wszystko to przełamane dodatkiem kwaśnej konfitury z żurawiny. Idealnie w punkt. Nic dodać, nic ująć.

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 250 g masła
  • 5 łyżek wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka sody
na masę serową:
  • 1 kg sera na sernik z wiaderka
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki suchego maku
  • mały słoiczek żurawiny (gęstej)
na polewę:
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wrzątku
  • 2 łyżki kokosu
Przygotować ciasto murzynkowe: masło, wodę, cukier i kakao zagotować, wystudzić. Wbić żółtka, zmiksować. Dodać mąkę przesianą z sodą i połączyć. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. 

Przygotować masę serową: jajka ubić z cukrem, dodać ser, budyń, kasze mannę, olej i mak. Krótko zmiksować. Wyłożyć na ciasto. na wierzchu łyżeczkami położyć porcje żurawiny. Wstawić od piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem, piec około godziny. Wystudzić. 

Przygotować polewę: masło, kakao i cukier puder zagotować, na końcu dodać wrzątek. trzymając na wolnym ogniu mieszać aż zgęstnieje (gdyby polewa nie była jednolita to dodać jeszcze trochę wrzątku). Polać ciasto i posypać kokosem. 

1 komentarz: